DWF startte als zwemvereniging op 18 februari 1955. Tegenwoordig kun je er waterpoloën, wedstrijdzwemmen en recreatief zwemmen en trainen voor openwaterzwemevenementen.
Er was eens… een sportief initiatief!
Henk de Kluiver, Gerrit Venis en Pieta Bruning vatten het plan op een zwemvereniging op te richten. De gemeente zag dit helemaal niet zitten. Eerder was ook al eens geprobeerd een zwemclub op te richten. Deze was binnen twee jaar alweer opgeheven. De initiatiefnemers waren nog erg jong. Daarom werd Max Plezier door Gerrit benaderd met de vraag of hij, gezien zijn ervaring, mee wilde helpen.
Max beloofde dit maar wilde niet in het bestuur. Tijdens de oprichtingsvergadering op 18 februari 1955 kon Gerrit hem toch overhalen om in het bestuur plaats te nemen, niet wetende dat Max 19 jaar lang in het bestuur zou zitten.
Voorzitters
Na deze 19 jaar is de heer P. Miljoen van 1974 t/m 1977 voorzitter geweest. Hierna heeft Gerrit Venis de taak als voorzitter overgenomen totdat DWF 30 jaar bestond in 1985 en vanaf die tijd is Jan van Neerbos de voorzitter van DWF. In 2001 nam Wim Verlek het stokje tijdelijk als interim voorzitter over en is Cor Niks ook nog een tijdje voorzitter geweest. Nadat Cor Niks stopte als voorzitter is DWF een tijdje door het leven gegaan zonder voorzitter totdat in 2005 Leo Boelen voorzitter werd. Hij heeft dit gedaan tot 2015. De voorzittersrol is toen overgenomen door Joey Zuydervelt die in 2017 het stokje heeft overgedragen aan John van Heteren die de huidige voorzitter is.
Van zwemmen in de haven tot zwemmen in een Bronbad
De eerste paar jaar werd er in het zwembad in de haven gezwommen. Gerrit Hommerson was daar badmeester. Doordat de waterkwaliteit niet optimaal was en de zwemmers regelmatig een wedstrijdje met ratten konden doen, mocht er niet meer in de haven gezwommen worden. Een nadeel was ook dat er ’s winters niet gezwommen kon worden. Deels vanwege de temperatuur en deels omdat de bodem van het zwembad bestaande uit planken ’s winters werd opgetakeld en weggehaald. Na een aantal jaar zwemmen in Dordts en Hardinxvelds zwembadwater – zwemmen in de Linge, de Merwede en de Giessen was inmiddels ook verboden, streek de vereniging in 1964 weer terug in eigen badwater in het toenmalige binnenbad de Springplank. In 1995 werd ‘de Lockhorst’ geopend, de huidige thuisbasis van DWF. Eén jaar na de opening van het binnenbad werd het buitenbad geopend.
Tijdens de Dordtse periode kreeg onze vereniging kreeg enorm veel steun van de heer Verwoerd, die daar training gaf en ook in de K.N.Z.B. zitting had.
Een eigen huis…euh zwembad…
Twee jaar lang zijn we een vereniging in rust geweest. We konden in die tijd wel grond kopen voor een zwembad. Het zou gebouwd worden bij het station en het zou afgeleverd worden als een lege geverfde betonnen bak. De kleedhokjes zouden geleverd worden door de firma Van Andel en Vet. Beton Volker zou voor beton zorgen, de middenstand en baggermaatschappijen voor het geld. Er was een bedrag van 30.000 gulden nodig. Het geldbedrag was bijna rond toen de gemeenteraad tegen de bouw van het zwembad stemde. Het feest ging niet door; Ing. Goossen kapte het af.
In 1964 werd het binnenbad “de Springplank” geopend. In die tijd is het ledental binnen korte tijd van 30 naar 100 leden gegroeid. In het begin kregen we maar een gedeelte van het zwembad, want de Sliedrechtenaren moesten ook tijdens de trainingsuren kunnen blijven zwemmen vond de gemeente. Er werd toen ook maar 1 keer per week getraind, maar al snel kregen we het bad twee avonden tot onze beschikking. Het binnenbad werd al snel te klein.
Waterpolo
In 1964 werd een waterpoloteam gecreëerd. Ze werden derde in hun poule. Dat was niet zo moeilijk want twee van de vijf teams kwamen niet opdagen. Het team had geen lang leven beschoren. Pas in 1995 werd waterpolo een tweede tak van sport binnen de vereniging. Binnen het 15+ herenteam is naast de fanatieke sportiviteit ook het element gezelligheid van groot belang.
Sinds 1995 heeft D.W.F. weer een waterpolo afdeling. Na jaren van trainen en wedstrijden spelen, zien we een snelgroeiende stijging in de prestaties van onze teams, dit onder leiding van Cor Schot. Tevens verhuisde we in dit jaar vanuit het zwembad de Springplank, naar het nieuwe zwembad; Bronbad de Lockhorst. We hebben daar vele wedstrijden georganiseerd, zelfs de kringkampioenschappen.
Openwaterzwemmen
We bieden sinds 2018 ook techniek- en conditietraining voor openwaterzwemmers in het zwembad. We zijn hierin uniek in de regio. Zwemmen in open water is anders dan in een zwembad. Er zijn geen lijnen, je hebt te maken met golfslag en wind en de watertemperatuur is wisselend. ’s Winters is het vaak te koud om buiten te zwemmen, een mooie kans om hier als vereniging op in te spelen.
Photo 5477694 / Water © Michael Drager | Dreamstime.com